Haag onderhoud

Onderhoud van uw haag

Snoeien

Er zijn twee redenen om hagen regelmatig te snoeien:

1. Hoe vaker u snoeit, hoe mooier en voller uw haag wordt. Telkens als er een stukje van de haag geknipt wordt, zal de twijg op dat punt vertakken. Er ontstaan hierdoor steeds meer takjes en blaadjes waardoor de haag dicht groeit.

2. Om de haag in de gewenste vorm en hoogte te brengen en te houden. Voor een gezonde groei van de haag moeten de bladeren genoeg zonlicht opvangen. Zonder afbreuk te doen aan fraaie strakke en verticale lijnen, wordt de haag een klein beetje schuin gesnoeid; smaller naar boven toe. Hierdoor krijgen de onderste bladeren ook zonlicht, waardoor de haag evenwichtiger zal kunnen groeien.

🍃 Snoeien doet groeien 🍃

Haagplanten zoals Buxus, Hulst en Liguster hebben slapende knoppen. Als deze soorten diep terug gesnoeid worden, zullen ze er wat kaal uitzien maar na verloop van tijd altijd weer uitlopen. Behalve Taxus, hebben Coniferen deze eigenschap niet, dus zullen deze er altijd kaal uit blijven zien wanneer u (te) diep terug snoeit.

Bemesten

Planten die samen een haag vormen, hebben hier voldoende voeding voor nodig. Ze staan met z’n velen naast elkaar, waardoor er concurrentie in de opname van de beschikbare mineralen in de bodem ontstaat.

Planten hebben de mineralen stikstof, fosfor en kalium nodig om te kunnen groeien en weerstand op te bouwen tegen barre weersomstandigheden en ziekten. Wij adviseren om in het voorjaar een eerste keer en later in het groeiseizoen een tweede keer te bemesten met DCM Hagen Meststof. Deze meststof zorgt voor een evenwichtige groei van uw haag doordat de samenstelling is afgestemd op de voedingsbehoeften van coniferen, naaldbomen, sparren, taxus en hagen. Tevens is er magnesium toegevoegd. Dit is belangrijk om bruinverkleuring van naalden tegen te gaan.

DCM Hagen mest

DCM Hagen Meststof is een samenstelling van de mineralen NPK (Mg) 5-3-6 (2). Deze cijfercombinatie geeft de verhouding van de mineralen in deze organische-minerale meststof weer. Organische meststoffen hebben niet alleen een langere werkingsduur, ze zijn bovendien milieuvriendelijk en veilig voor de plant. U heeft ongeveer 1 kg meststof per 20 strekkende meter nodig.

  • Stikstof (N): zorgt voor groei en fotosynthese.
  • Fosfor (P): bevordert wortelontwikkeling en dus vlottere groei.
  • Kalium (K): geeft uw gazon weerstand tegen kou, droogte en ziekten.
  • Magnesium (Mg): versterkt nog meer de groene kleur (pigmentatie).

Tuin sproeien

De haagplanten hebben water nodig om uitdroging te voorkomen en voedingsstoffen op te kunnen nemen. Water zorgt voor het interne transport van de opgenomen mineralen en is tevens de belangrijkste component bij celdeling. Het is daarom van groot belang dat u in droge of extreem warme periodes de planten in uw tuin voldoende water geeft.

Onkruid bestrijden

In de haagvoeten kunnen zich andere, ongewenste planten, gaan wortelen. Behalve voor de uitstraling, is het ook belangrijk om deze ongewenste planten snel te bestrijden omdat ze de gewenste planten kunnen verdringen door vocht en voedingsstoffen uit de bodem tot zich te nemen.