Soorten hagen

Veel voorkomende haagsoorten

Er zijn vele soorten hagen waarmee een tuin vorm gegeven kan worden of kan dienen als een mooie erfafscheiding. Een haag wordt vaak gezien als een levendiger en natuurlijk groen alternatief op houten schuttingen. Een mooie groene heg geeft uitstraling aan een tuin en biedt mens en dier beschutting. Hieronder geven we van de meest voorkomende soorten hagen een korte omschrijving.

🍃 Een volle haag biedt een veilige broedplaats voor vogels 🍃

Heg versus haag

Op onze website en in de praktijk worden de woorden heg en haag door elkaar heen gebruikt. Immers zijn het allebei een rij struiken die dicht tegen elkaar staan, maar er is wel degelijk een verschil.

Heg

Een heg is een dichte rij struiken die vrij mogen uitgroeien. Een heg wordt minder frequent gesnoeid, hooguit eens per twee jaar. Daardoor ziet een heg er ook minder strak uit omdat het vrijuit mag groeien, compleet met bloemen en vruchten. De aanplantafstand van een heg kan iets verder uit elkaar staan dan van een haag.

Haag

Een haag is een dichte rij struiken die minimaal eens per jaar in een strakke vorm wordt geknipt. Afhankelijk van het soort en de wensen meestal tweemaal per jaar. Een haag vormt in een volwassen stadium een visueel dichte wand, terwijl men bij een heg nog veelal tussen de struik door kan kijken. Een haag kan dus een mooie scheiding zijn tussen twee tuinen.

Liguster

Liguster als haag  

De Latijnse benaming is Ligusterum. Vanwege de zeer dichte structuur van takjes en blaadjes vormen deze planten bij elkaar een volle dichte haag. Het is een snelle groeier die op bijna iedere bodemsoort kan aarden.

In de winterperiode verliest de haag niet al  zijn bladeren. Hierdoor is er weinig doorkijk en kan de ligusterhaag beschutting bieden tegen de wind. Indien hij niet wordt gesnoeid, zal de Liguster in de zomer witte bloemen geven die vlinders aantrekken.

Snoeien ligusterhaag

Een ligusterhaag dient minimaal tweemaal per jaar gesnoeid worden om de haag mooi compact te houden. De eerste snoei in het voorjaar na de nachtvorsten en in een tweede snoei in september. Daarna niet meer, anders kan de haag zich onvoldoende herstellen voor de winterkou komt. Vanwege de zeer snelle groei snoeit men soms een keer extra in de zomer.

Laurierkers

Laurier als haag

De Laurierkers (Prunus laurocerasus) als haagplant is een mooie wintergroene struik. De laurierhaag staat bekend om zijn snelle groei waardoor tijdig snoeien een must is. Als dit niet tijdig wordt gedaan, dan zullen de planten in zowel de hoogte als de breedte groeien. Flink terugsnoeien is mogelijk maar de haag heeft wel wat tijd nodig om weer mooi groen te worden.

Laurierkers is wintergroen, dus altijd een groene haag in de tuin. In bloei heeft laurierkers mooie witte bloesem en de bessen trekken veel vogels aan.

Snoeien laurierhaag

Om de laurierhaag in vorm te houden dient deze ieder voorjaar, na de nachtvorst, flink teruggesnoeid te worden. Ondanks dat de laurierkers groenblijvend is, is deze niet helemaal winterhard en kunnen delen van de plant bij strenge vorst bevriezen.

Snoei de laurierkers na de winter; de periode maart-april is de beste tijd. Behalve het in vorm knippen van de haag, kunnen ook de takken die door vorst schade hebben geleden worden weggeknipt. In het najaar kan men de laurierhaag een eventuele tweede snoeibeurt geven. De snoeibeurt in het najaar is er om de haag vorm te geven. Snoei niet te diep, enkel de takken die net boven het blad uit groeien.

Beuk en haagbeuk

Beuk als haag

De beuk, in het latijn Fagus Sylvatica wordt in Nederland veel als boom en als haagplant aangeplant. Als boom kan de beuk tot groot formaat uitgroeien. Door goed onderhoud en een juiste manier van snoeien is de beuk goed als haagplant te gebruiken. De beukenhaag is als groene en rode haag te vinden. Een rode zweem in het groen geeft de haag een rode kleur.

De beuk is geen wintergroene haagplant, maar het afgestorven blad valt er in de herfst niet af. Het blijft zitten tot eind april wanneer het nieuwe blad uitloopt. In de winterperiode is de beukenhaag hierdoor een bruine dichte haag.Dit zorgt voor minder doorkijk en de haag kan dienen als een natuurlijk windscherm.

Anders dan bij beukenbomen kan de beuk als haag prima gesnoeid worden als het blad eraan hangt. Wel is de beuk gevoelig voor verbranding na het snoeien.

Haagbeuk als haag

De haagbeuk (Carpinus Betulus) wordt vooral in zuidelijk gelegen provincies van Nederland als haag of laanboom aangeplant. In het wild komt de haagbeuk in heel wat vochtige en voedselrijke bosbestanden met kalkrijke bodems voor.

De haagbeuk verliest in de herfst al zijn blad, waardoor in de winterperiode de haagbeukhaag een doorzichtige kale haag is. Vanaf het vroege voorjaar staat de haagbeuk weer vol in het blad. Vanaf dan kan de haagbeukhaag gesnoeid worden.

Verschillen beuk en haagbeuk

Beuk en haagbeuk zijn twee inheemse loofbomen en worden vanwege van hun Nederlandse benaming vaak met elkaar verward.Ze behoren echter ieder tot een andere familie.De beuk behoort tot de Fagaceae ofwel de Beukenfamilie.

De haagbeuk behoort tot Betulaceae ofwel berkenfamilie. Kortom, er zijn flink wat verschillen.

De grootste verschillen tussen beuk en haagbeuk:

  • Haagbeuk heeft ruwe bladeren met nerven, beuk heeft gaafrandige en gladde bladeren.
  • Haagbeuk verliest al zijn bladeren, terwijl beuk het bruine verdorde blad laat hangen.
  • Haagbeuk kan beter tegen wisselende waterstanden en is dus op klei de betere keuze.
  • Bij haagbeuk verschijnen in het voorjaar de bladeren enkele weken eerder dan bij beuk.
  • Haagbeuk is enkel met groen blad te verkrijgen en is goedkoper in aanschaf.
  • Haagbeuk stelt minder eisen aan de grond en groeit sneller.

Hedera

Hedera als haag

In de volksmond vaak ‘klimop’ genoemd,is een wintergroene haagplant die als snelle klimplant binnen een korte tijd een dichte haag weet te vormen. Hederaplanten dienen een constructie te hebben om tegenaan te groeien, zoals een gaasscherm of schutting. Tijdens het aanplanten dient men de jonge takken te helpen door ze in de goede richting te begeleiden.

Klimop is makkelijk te verzorgen en stelt weinig eisen. Hedera groeit op iedere grondsoort maar kan andere planten gaan overwoekeren wanneer de plant niet genoeg gesnoeid wordt.

Snoeien Hedera

Het is belangrijk om bij de eerste snoeibeurten meer te richten op het begeleiden en vlechten van jonge takken dan op het wegknippen ervan. Op die manier kan er een smalle en dichte haag gecreëerd worden die, eenmaal goed dichtgegroeid, tweemaal per jaar gesnoeid dient te worden. Snoeien kan op ieder moment van het jaar.

Coniferen

Soorten coniferen

Van alle haagplanten zijn coniferen het bekendst en populairst. Dit is met name vanwege de positieve eigenschap van deze haag om het hele jaar door groen en dicht te zijn. Doordat coniferen stevige stammen vormen, kan er een hoge heg of haag mee gevormd worden. Daarnaast zijn coniferen over het algemeen niet veeleisend en weten ze op iedere grondsoort te aarden.

Voor veel mensen is een haag synoniem aan een rij coniferen. Een conifeer is niet een plantensoort, maar het is een plantenorde waar veel meer soorten onder vallen zoals cipres, leylandii, thuja en taxus. Er zijn er nog veel meer, maar voorgenoemde soorten zijn de meest aangeplante coniferen.

Taxus is de enige van de genoemde coniferen die naalden heeft, de andere coniferen vallen onder de schubconiferen. Omdat taxus in zijn geheel giftig is, dus niet alleen de besjes, zijn de overige soorten conifeer beter geschikt om in een tuin met dieren of kinderen te planten. Let ook op aangrenzende weilanden.

Coniferen kunnen ook prima solitair of in een groepje geplant worden, om op die manier in een grote tuin vulling en schaduw te creëren. Sommige soorten zijn geschikt om in allerlei creatieve vormen te snoeien.

🍃 Een mooie groene haag geeft uitstraling aan een tuin 🍃

Snoeien coniferenhaag

De beste snoeitijd van een coniferenhaag is in de maanden mei en juni, in ieder geval vóór de langste dag. De snoeifrequentie is afhankelijk van het soort conifeer, dit kan namelijk sterk uiteenlopen. Om een mooie strakke coniferenhaag te behouden is een tweede snoei in augustus sterk aan te raden.

Hoe vaker u snoeit, hoe mooier en voller een haag zal worden. Telkens als er een stukje van de haag geknipt wordt, zal de twijg op dat punt vertakken. Er ontstaan hierdoor meer takjes en blaadjes wat maakt dat een haag dicht groeit.

De langzaam groeiende taxus kan met één keer per jaar snoeien prima uit, maar om een taxushaag mooi vol groen te krijgen is een tweede snoei noodzakelijk. Levlandii daarentegen groeit zo snel (met een meter per jaar) dat deze zeker drie keer per jaar kan worden gesnoeid.

Door zijn slapende knoppen die na verloop van tijd uitlopen, is taxus de enige conifeer die het bijzonder goed verdraagt om tot op het oude hout terug gesnoeid te worden. Wel zal de haag er enige tijd wat kaal uitzien.

De overige coniferen raken blijvend beschadigd wanneer ze te ver teruggesnoeid worden. Daarom is het advies deze haag echt minstens een per jaar te snoeien.

Een coniferenhaag strak snoeien is niet eenvoudig. Een snoeifout is visueel veel opvallender dan bij andere haagsoorten. Door hun snelle groei raken ze de strakke vorm vervolgens weer vrij snel kwijt, waardoor het er rommelig uit kan zien wanneer ze niet weer opnieuw in vorm gesnoeid worden.

Taxus Taxi

Snoeisel van taxus bevat de stof Baccatine. Dit is een belangrijke basisgrondstof voor de productie van kanker remmende medicijnen. Stichting Taxus Taxi